نحوه ثبت شرکت و ثبت برند با یکدیگر متفاوت میباشد. در این مقاله به تفاوت این دو خواهیم پرداخت. برای درک بهتر، ابتدا هر یک را بطور جداگانه بررسی میکنیم و در انتها به تفاوت این دو خواهیم پرداخت.
چگونگی ثبت برند
برند نماد، نشانه و لوگویی است که اطلاعاتی را در رابطه با محصول ارائه میدهد و باعث تمایز محصولات از یکدیگر میشود ثبت برند باعث میشود که دیگران نتوانند از محصولاتتان سوء استفاده نمایند. بنابراین افراد برای جلوگیری از سوء استفاده و شناساندن محصولات خود اقدام به ثبت برند میکنند.
بسیاری از افراد، اطلاعات کافی در رابطه با چگونگی ثبت برند ندارند بنابراین به توضیح ثبت برند میپردازیم.
مدارک لازم برای ثبت برند به شرح زیر میباشد.
مدارک شخص حقوقی:
-کپی شناسنامه و کارت ملی
-کپی روزنامه ی تاسیس
-کارت بازرگانی
-کپی مجوز فعالیت
مدارک شخص حقیقی:
-کپی شناسنامه و کارت ملی
-کپی مجوز فعالیت
-ارائه شکل نام در ابعاد ۱۰در ۱۰
متقاضیانی که قصد ثبت برند را دارند باید مدارک مورد نظر را تکمیل و برای دریافت اظهارنامه ی علائم تجاری، فرم مربوطه را کامل نمایند و اقدام به ثبت برند کنند. در صورتی که برند مربوطه شکل و یا نوشته خاصی باشد باید ۱۰ نمونه از برند و اظهار نامه را به اداره مالکیت صنعتی ارائه دهند.
ابتدا کارشناسان مربوطه، به بررسی مدارک ارائه شده میپردازند در صورتی که برند ارائه شده تکراری باشد و یا مورد تایید قرار نگیرند مسئولین به متقاضیان اعلام میکنند و متقاضیان موظفند ظرف مدت ۱۰ روز تحویل دهند تا مجددا مورد بررسی قرار گیرد.
اعتبار این نام تجاری به مدت ۱۰ سال میباشد و بعد از آن قابل تمدید است. هر شرکت فقط با نام تجاری خودش میتواند فعالیت انجام دهد.
افرادی که میتوانند نسبت به علامتی که تقاضای ثبت آن شده، یا به ثبت رسیده است اعتراض کنند به شرح زیر میباشد:
-کسانی که علامت برند با علامتشان نسبتا مشابه میباشد و باعث اشتباه برای مصرف کنندگان میشود.
-کسانی که آن علامت را، علامت تجارتی خود میدانند.
چگونگی ثبت شرکت
افراد برای پیشرفت در اقتصاد جامعه اقدام به ثبت شرکت مینمایند. که شرکت ها به دو صورت تجاری و غیر تجاری تاسیس میشوند.
شرکت های تجاری در زمینه تجارت به فعالیت میپردازند. اما شرکت های غیر تجاری اینگونه نیستند و از این طریق به کسب در آمد نمیپردازند. بنابراین شرکت ها، به وسیله اداره ثبت شرکت ها ثبت میشوند.
بنابر قوانین قانون تجارت ثبت شرکت ها در ۸ قالب امکان پذیر است که هر یک را نام میبریم و به توضیح آن میپردازیم.
- شرکت سهامی عام: نوعی شرکت بازرگانی است که سرمایه به سهام تقسیم شده و قسمتی از این سرمایه نیز با فروش سهام به مردم به دست میآید. باید حداقل از دو نفر تشکیل شود و مسئولیت هر یک بستگی به مبلغ سهام آن میباشد.
- شرکت سهامی خاص: نوعی شرکت بازرگانی است که سرمایه به سهام تبدیل شده و کلیه سرمایه را شرکا پرداخت میکنند و مسئولیت هر یک نسبت به مبلغ سهام آن میباشد.
- شرکت با مسئولیت محدود : شرکتی است که متشکل از دو یا چند نفر است. سرمایه آن از سهام تشکیل نشده است و مسئولیتشان در شرکت به میزان سرمایه خود در شرکت است.
- شرکت تضامنی : شرکتی است که از دو یا چند نفر تشکیل شده است. مسئولیت شرکت و بدهی به همهی شرکاء به طور یکسان است. در شرکت تضامنی، تضامنی بودن شرکت و نامِ یکی از آنها باید ثبت شود.
- شرکت مختلط غیر سهامی : نوعی شرکت تجاری است که از یک یا چند عضو شریک ضامن و یک یا چند عضو شریک با مسئولیت محدود تشکیل شده است که شرکا مسئولیتشان محدود به سرمایه است و شرکا ضامن مسئولیتشان قروض شرکت میباشد.
- شرکت مختلط سهامی : از یک یا دو عضو شریک ضامن و یک یا چند عضو غیر ضامن تشکیل شده است. که عضو ضامن سرمایه اش به سهام تبدیل نشده و مسئولیتش قروض شرکت میباشد. ولی سرمایه شرکا به سهام تبدیل شده و مسئولیتشان در حد مبلغ سهامشان است.
- شرکت نسبی : نوعی شرکت تجاری است که از دو یا چند عضوء تشکیل شده و مسئولیت هر یک از آن به اندازه سرمایهای که در شرکت قرار دادهاند میباشد و حتما در نام شرکت اسم یکی از شرکا باید ذکر شود.
- شرکت تولید و مصرف تعاونی : در این نوع شرکت شریکان شغل خود را به تولید و فروش اجناس و اشیاء تغییر میدهند.
برای ثبت شرکت ابتدا متقاضیان باید شرکا خوب و قابل اعتمادی را انتخاب نمایند سپس برای ثبت شرکت حساب بانکی را افتتاح نمایند. برای ثبت شرکت از طریق اینترنتی نیز میشود اقدام کرد مراحل ثبت شرکت بصورت زیر میباشد.
ابتدا مدارک مورد نظر و حداقل ۵ نام را به اداره مربوطه تحویل میدهند. بازرسان به بررسی این مدارک میپردازند و در صورت عدم نقص، آن را تایید مینمایند و در روزنامه جمهوری اسلامی چاپ میکنند در این صورت شماره پروانه مورد نظر را دریافت کرده و در سازمان ثبت شرکت ها به ثبت شرکت اقدام میکنند.
حال به تفاوت ثبت شرکت و ثبت برند میپردازیم
-ثبت برند بر عهده اداره ی مالکیت های صنعتی و ثبت شرکت بر عهده اداره ثبت شرکت میباشد.
-همانطور که در بالا اشاره نمودیم مراحل ثبت شرکت و ثبت برند با یکدیگر متفاوت بوده و هر یک به شیوه خاص خود میباشد.
-برند تجاری را نمیتوان واگذار نمود و در صورت فوت صاحبان شرکت، قابل انتقال نمیباشد ولی شرکت بالعکس برند میباشد.
-به برند تجاری مالیات تعلق نمیگیرد ولی شرکت ها دارای مالیات میباشد.
-شرکت ها بصورت نامحدود ثبت میشوند مگر اینکه در اساسنامه جور دیگری بیان شده باشد. ولی ثبت برند هر ۱۰ سال یکبار باید تمدید گردد.
هزینه ثبت شرکت چقدر است؟
هزینه ثبت شرکت در سال ۹۹ در کل کشور حدودا یک میلیون تومان می باشد.